Als je niet veel tijd hebt, bekijk dan hier de meest gestelde vragen over psoriasis (Pso). Wil je meer lezen over een van de onderwerpen? Klik dan op de links om naar andere delen van deze website te gaan.
Psoriasis [je spreek het uit als pso-ri-a-sis], ook wel Pso genoemd, is een chronische of aanhoudende ziekte die overal op het lichaam kan voorkomen., Wil je meer weten? Klik hier
Pso veroorzaakt niet alleen ongemak, jeuk, pijn en soms slapeloze nachten. Het kan je ook een ongelukkig gevoel geven en je eigenwaarde en levenskwaliteit aantasten., Lees hoe de aandoening het leven van mensen met Pso beïnvloedt.
Pso is een chronische, langdurige aandoening, maar dat betekent niet dat je altijd symptomen zult blijven hebben. Iedereen ervaart de aandoening anders en je merkt waarschijnlijk dat je symptomen op sommige momenten beter zijn dan op andere of zelfs een tijdje helemaal weg zijn. Maar zelfs als je op dit moment geen symptomen hebt moet je je behandeling wel blijven volgen zoals voorgeschreven. Wil je weten wat een verschil kan maken?
Samen met je zorgverlener beslis je welke behandeling het beste bij jouw situatie past. Dit zijn de behandelingen die het vaakst gebruikt worden om Pso te behandelen: de topische behandeling die uitwendig op huidletsels wordt toegepast; lichttherapie, een behandeling waarbij UV-stralen worden gebruikt; systemische therapie, dat zijn pillen of injecties die over het hele lichaam werken; en biologische geneesmiddelentherapie, die aangebracht worden via injecties onder de huid of een infuus.,,, Lees meer over de behandelingen
Pso heeft niet alleen invloed op het lichaam. Het komt vaak voor dat je je gefrustreerd of overweldigd voelt, je welzijn en levenskwaliteit kunnen eronder lijden., Laat je zorgverlener weten hoe je je echt voelt, lichamelijk en emotioneel. Let op tekenen waarover je met je arts moet praten.
Pso kan je gevoel van eigenwaarde aantasten en dat kan je intieme relaties beïnvloeden Het kan het pijnlijk of moeilijk zijn om intiem te worden als je Pso-wondjes op intieme plaatsen zitten. Praat met je arts wanneer deze symptomen niet verbeteren en wanneer je je niet comfortabel voelt om met iemand intiem te worden. We hebben een paar nuttige tips op een rijtje gezet zodat je het gesprek kan aangaan.
Je hebt misschien maar 10 minuten tijd bij je arts, het is dus van belang deze tijd goed te gebruiken. Het kan nuttig zijn om vooraf een prioriteitenlijst op te stellen met zaken die je wil bespreken zodat je, als de tijd opraakt, weet dat je de belangrijkste onderwerpen hebt besproken. Lees hier meer over deze en andere tips.
Het kan lastig zijn om te zien hoeveel dingen in de loop van de tijd veranderen als je dat niet bijhoudt. Probeer je vorderingen elke week bij te houden en deel de resultaten met je arts bij je volgende afspraak. Je vindt hier een handig opvolgblad.
Wees eerlijk tegen je zorgverlener over hoe je je voelt. Praten over je gevoelens kan lastig zijn zeker als je je zorgen maakt dat er geen andere behandelingsmogelijkheden meer zijn. Er bestaan echt heel wat behandelingen voor Pso en er worden steeds nieuwe ontwikkeld. Als je zorgverlener niet weet hoe het echt met je gaat krijg je misschien niet de juiste behandeling voorgeschreven. Probeer regelmatig een voortgangstracker in te vullen zodat je je arts kan laten zien hoe het elke dag met je gaat. Start vandaag nog met tracken.
Er zijn veel andere mensen met Pso die precies begrijpen wat je doormaakt. Er bestaan enkele patiëntenverenigingen waarmee je contact kunt opnemen. Lees meer over patiëntenverenigingen.
Janssen Customer Service Center
Voor al uw medische vragen, meldingen van mogelijke bijwerkingen en productkwaliteitsklachten, kunt u contact opnemen met het Janssen Customer Service Center via het telefoonnummer 0800/93377 of per e-mail aan janssen@jacbe.jnj.com. Het Janssen Customer Service Center is alle werkdagen te bereiken van 8.30u tot 17.30u. Een gespecialiseerd team helpt u graag verder.