Dr Bing Thio, dermatoloog in het Nederlandse Erasmus MC: “Vroeger bestond de behandeling voor psoriasis voornamelijk uit zalven en gebruikten we zelfs koolteer, een donkere, vette zalf met een sterke geur. Je kunt je voorstellen dat het niet bevorderlijk is voor intimiteit en seks als je door de zalf helemaal plakkerig en vettig bent. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel andere mogelijkheden. Met de huidige behandelingen slagen we er vaak in de plekken helemaal weg te krijgen. Daarmee zijn nogal wat problemen op het gebied van seksualiteit en intimiteit in veel gevallen ook opgelost.
Als psoriasis je, op welke manier dan ook, belemmert in je seksuele leven, is het belangrijk dit met de (huis)arts of verpleegkundige te bespreken en je probleem te verwoorden. Zo kan de behandeling beter worden afgestemd op jouw wensen en behandelingsdoelen. Een behandelingsdoel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘Ik wil dat de huid op mijn armen helemaal vrij is van plekken, zodat ik daar ook kan of wil worden aangeraakt.’ Of: ‘Ik wil het ontstaan van kloven die vrijen pijnlijk maken vermijden.’
Een gesprek beginnen over de impact van psoriasis op hun seksualiteit is voor veel mensen behoorlijk lastig. “Ik merk dat jongeren hier minder moeite mee hebben dan ouderen”, aldus dokter Bing Thio. Hoewel het ook voor dokters moeilijk kan zijn het gesprek hierover te beginnen, vinden veel artsen het wel belangrijk om seksualiteitsproblemen te bespreken. Ze zullen het dus zeker niet raar vinden als hun patiënten het probleem aankaarten en graag meedenken over een oplossing. “Ik raad iedereen met psoriasis die een probleem heeft op het gebied van seksualiteit dan ook aan dat zeker met de huisarts, dermatoloog of dermatologieverpleegkundige te bespreken”, aldus de specialist.
Er is steeds meer aandacht voor de invloed van psoriasis op de levenskwaliteit van de patiënten en nu we psoriasis bij steeds meer mensen met succes kunnen behandelen, is er tijdens de raadpleging ook meer tijd en ruimte voor advies inzake levenskwaliteit en levensstijl.
Seksualiteit is daar een onderdeel van. Het thema komt meestal niet als eerste onderwerp aan bod: daarvoor moeten arts en patiënt elkaar een paar keer hebben gezien, zodat er een vertrouwensband kan ontstaan. “Ik probeer er bij iedere patiënt minimaal een keer naar te vragen”, aldus dokter Bing Thio. “Bij jongeren begin ik vaak met vragen over daten en uitgaan. Bij ouderen vraag ik vaak door naar hun medicijngebruik in het algemeen en of dat ook problemen geeft op het vlak van seksualiteit. Het komt er vooral op aan dat ik een beeld krijg van het belang dat seks en intimiteit voor iemand hebben en of psoriasis daar een rol in speelt. Als dat het geval blijkt te zijn, proberen we daar iets aan te doen en pakken we die problematiek gericht aan.”
Ook al lijken jij en je partner elkaar goed aan te voelen, je weet niet altijd van elkaar wat je denkt en voelt. Dat geldt zeker ook als het om seksualiteit gaat. Daarom kun je het beste samen bespreken wat je zou willen en wat er mogelijk is. Doe dit bij voorkeur op een ander moment dan wanneer je samen in bed ligt.
Zin in seks komt niet vanzelf, maar is het gevolg van seksuele prikkels. Soms moet je meer moeite doen of moet je op zoek gaan naar een nieuwe routine of andere impulsen.
Laat je partner je helpen met het insmeren van je plekken. Zo wordt het iets van jullie samen en dat kan ook erg intiem zijn. Het helpt bovendien om vertrouwd te raken met elkaar en met elkaars lichaam.
Meer informatie en tips vind je in de brochure ‘Seksualiteit en intimiteit bij psoriasis’. Deze brochure kun je aanvragen bij Psoriasispatiënten Nederland of bij je dermatoloog. Je kunt de brochure ook online downloaden via: psoriasispatientennederland.nl/nieuws/psoriasis-en-seksualiteit