open
Wendy
Choose your language

Wendy

Verhalen van mensen zoals ik

Wendy
Wendy
Wendy


“ZEG GEWOON TEGEN JE KAPPER DAT JE PSORIASIS HEBT”

Niets doet vermoeden dat de vlotte vrouw die ons met een brede glimlach ontvangt al in haar pubertijd voor het eerst geconfronteerd werd met psoriasis. Vandaag zijn haar symptomen echter onder controle en staat ze als kapster bekend om de vakkundige manier waarop ze omgaat met hoofdhuidproblemen en psoriasis. Resultaat: alle klanten stappen haar gezellige salon met een goed gevoel weer buiten. De tips voor mooier, verzorgder haar én een extra portie zelfzekerheid krijgen ze er zomaar bij.

“Zestien was ik toen de eerste plekken opdoken. Ik was net als kapster beginnen te werken, wat het extra moeilijk maakte. Ik heb dan ook veel in de badkamer zitten wenen”, herinnert Wendy zich. Gepest werd ze niet echt, maar ze schaamde zich wel voor de plekken. “Ik kleedde me zo dat mensen het niet zouden zien: ik droeg alleen lange mouwen en lange kleren met een hoge kraag. In mijn job was dat echt verschrikkelijk lastig.”
Omdat haar vader ook aan psoriasis leed, kwam ze vrij snel bij een dermatoloog terecht. Die schreef haar lichttherapie voor. “Die behandeling sloeg wel aan. Bovendien krijg je er een fijn kleurtje van, wat mijn zelfzekerheid bevorderde. En het gaf me hoop.” Gedurende meerdere jaren slaagde ze erin de opstoten die geregeld de kop opstaken met wisselend succes onder controle te houden, maar vanaf haar dertigste kreeg ze ook last van gewrichtspijn. Na een lange zoektocht ging ze drie jaar geleden aankloppen bij een reumatoloog die psoriasis artritis vaststelde. “Ik dacht dat het iets was voor oudere mensen, maar niet dus. Die diagnose was een openbaring en de arts heeft me echt goed geholpen. Dat was geen dag te vroeg, want daarvoor werd ik ’s nachts heel vaak wakker van de pijn. Nu krijg ik het juiste medicijn en gaat het veel beter.”
Haar werk gaat haar niet alleen makkelijker af, ze kan ook opnieuw voluit sporten, iets wat haar veel voldoening schenkt en ook helpt om een gezonde levensstijl met veel beweging in stand te houden. Want ook dat heeft een impact op de symptomen, zo ondervond Wendy die minstens enkele keren per week met plezier naar de fitness gaat. “Jezelf verzorgen, daar komt het in feite op neer”, zegt ze. “Innerlijk, maar ook uiterlijk natuurlijk, want dat is goed voor je moreel.”

Haar eigen salon

Die bekommernis om het uiterlijk – het hare en dat van haar klanten brengt Wendy elke dag weer in de praktijk. Sinds 2016 heeft ze haar eigen salon, waar ze dames, heren en kinderen onder handen neemt voor een was-, knip- of kleurbeurt. “Kort nadat ik samen met mijn vriend dit huis kocht, heb ik hier ook mijn kapsalon laten inrichten. Ondertussen heb ik een heel vast cliënteel: mensen komen niet alleen uit de buurt, maar van overal, en een aantal knip ik al meer dan twintig jaar.”
Ongeveer een derde van haar klanten kampt met haarproblemen. “Ik zie hier allerlei haarcomplicaties: vet haar, psoriasis, kanker, hoofdhuidproblemen. Het hoort erbij en het is je taak dat met hen te bespreken, want mensen die naar de kapper komen, willen er beter uitzien.” Ze aarzelt dan ook niet eventuele problemen die ze vaststelt aan te kaarten. “Het is al gebeurd dat ik mensen aanraadde naar een dermatoloog te gaan, want psoriasis laat je best niet onbehandeld.”

“Jezelf verzorgen, daar komt het in feite op neer. Innerlijk, maar ook uiterlijk natuurlijk, want dat is goed voor je moreel.””

Perfect imperfect

Bovendien weet Wendy uit ervaring dat je mensen meer op hun gemak stelt door dingen te benoemen in plaats van ze dood te zwijgen. “De omgang wordt er anders door. Aan mensen die psoriasis hebben, zou ik dan ook aanraden dat gewoon tegen hun kapper te zeggen, met de precisering dat het niet besmettelijk is. Kappers zou ik op het hart drukken duidelijk te maken dat ze het probleem opgemerkt hebben.”
Natuurlijk is de formulering in dat geval belangrijk. “Je moet mensen voorzichtig op hun gemak stellen. Niemand heeft voor psoriasis gekozen. En met ouder te worden, stel ik vast dat iedereen zijn problemen heeft. Alles lijkt van buitenaf altijd perfect, bijvoorbeeld op de sociale media, maar daar deelt niemand zijn twijfels of imperfecties en dus je weet niet wat er achter dat perfecte plaatje schuilt.”
“Kappers zijn, net zoals het cliché wil, ook psycholoog”, vervolgt ze. “Dat vind ik fijn, misschien kan ik door mijn psoriasis makkelijker blijkgeven van empathie. Ik wil mensen echt een luisterend oor bieden. Dan voel ik me ook goed.”

Zelf zit Wendy, die ook lid is van de Psoriasis Liga Vlaanderen, vandaag heel goed in haar vel. Dat mag je overigens gerust letterlijk nemen: “Mijn ontstekingswaarden zijn gezakt tot bijna nihil”, zegt ze. Maar ook figuurlijk is ze in evenwicht: “Ik heb geleerd dat we onze beperkingen in feite verbergen voor andere mensen, dus op een dag heb ik besloten van dat niet meer te doen. We hebben maar een enkel lichaam gekregen, maar wie er goed uitziet heeft geen enkele reden om zich beter te voelen. Wat niet betekent dat je uiterlijk niet belangrijk is”, besluit ze koket. “Een gezonde dosis fierheid is wellicht een grote troef. Net zoals de nodige durf en lef. Je moet alles proberen in het leven en geen spijt hebben van wat je gedaan hebt, zodat je niet hoeft wakker te liggen van iets wat je niet gedaan hebt.”

Relevante verhalen

Peter en Dr De Hertog

Een dubbelgesprek over het Pso-behandelpad

François

Pso, sport & lifestyle

Jannik

Pso en schilfers op de hoofdhuid