Als auto-immuunziekte treft psoriasis niet alleen de huid, maar soms gaat het gepaard met andere aandoeningen zoals psoriasis artritis. Door de weinig specifieke symptomen lijkt deze aandoening op andere vormen van chronische ontstekingsreuma en wordt de diagnose niet altijd correct gesteld. Om daar iets aan te doen, richtten reumatoloog Silvana Di Romana en dermatoloog Xuân-Lan Lam Hoai een gezamenlijke gespecialiseerde raadpleging op aan het Centre Hospitalier Universitaire (CHU) Saint-Pierre in Brussel.
Dr. Di Romana: Het is een chronische ontstekingsziekte die leidt tot pijn, zwellingen en stijfheid van de gewrichten. Ze treft vooral de distale gewrichten, in de vorm van terugkerende peesontstekingen of ontstekingspijn in de wervelkolom. Psoriasis artritis komt voor bij bijna 30% van de mensen met psoriasis, zowel bij mannen als vrouwen, ongeacht hun leeftijd. De ziekte kent opflakkeringen, gevolgd door pauzes. Maar als ze niet goed wordt behandeld, kan ze onomkeerbare gewrichtsschade en misvormingen veroorzaken.
Dr. Di Romana: Tot op heden is het exacte verband tussen de twee aandoeningen nog niet verklaard. Het is hetzelfde type immuun-disfunctie en wordt in sommige gevallen geassocieerd met het HLA-B27 gen. Wat we wel weten, is dat de kans op het ontwikkelen van psoriasis artritis beduidend groter is bij mensen met psoriasis, ongeacht de ernst van de huidsymptomen. Het immuunsysteem reageert abnormaal en valt de huid of het bot- en gewrichtssysteem aan.
Sommige behandelingen werken beter op de huid en andere werken meer op de gewrichten. Daarom is het noodzakelijk om rekening te houden met alle symptomen van de patiënt en zo de meest geschikte behandeling te bepalen in een globale benadering.
Dr. Lam: We realiseerden ons dat we veel patiënten gemeen hadden en toen onze diensten binnen het ziekenhuis verhuisden, hebben we onze raadplegingen tegenover elkaar op dezelfde verdieping gevestigd. Zo konden we onze krachten bundelen.
Voor we een behandeling beginnen, maken we samen de balans op van de inentingen van de patiënt, om latere problemen te vermijden. Hiervoor werken we samen met het centrum voor infectieziekten van het CHU Saint-Pierre.
Dr. Di Romana: Dezelfde gemeenschappelijke en globale aanpak passen we toe in samenwerking met onze collega’s die gespecialiseerd zijn in inflammatoire darmaandoeningen. Dankzij onze drie specialisaties (huid, gewrichten en darmen) kunnen we de patiënt een volledig en geoptimaliseerd zorgtraject verzekeren: we kunnen sneller een diagnose stellen en de behandeling starten, naargelang de ernst van de respectieve symptomen.
Dr. Lam: Deze aanpak vergemakkelijkt het leven van de patiënt ook organisatorisch, bijvoorbeeld voor het maken van een afspraak, omdat we de diensten van een coördinerende verpleegkundige delen. Verder kunnen we, indien nodig, een beroep doen op onze collega’s die gespecialiseerd zijn in andere disciplines, zoals cardiologen, psychologen, voedingsdeskundigen, enz.
Dr. Di Romana: Dankzij deze gemeenschappelijke benadering krijgen patiënten het gevoel dat hun probleem aangepakt wordt. Ze hebben vertrouwen. Wat ze ook waarderen, is dat er een dialoog ontstaat, meer bepaald om aanverwante kwesties aan te pakken zoals overgewicht, roken of andere verslavingen. Aangezien de levensstijl een belangrijke rol speelt bij de behandeling, proberen we deze factoren onrechtstreeks aan te pakken door concrete hulp te bieden en de patiënt tegelijk te wijzen op zijn verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk in team samen te werken.
Dr. Lam: Er bestaan verschillende behandelingsvormen - orale moleculen, injecties, infusen – en we proberen samen te bepalen welke hiervan het meest geschikt is naargelang de levensstijl van elke patiënt. Je mag niet vergeten dat het een behandeling is die patiënten jarenlang moeten volgen. Dr.
Dr. Di Romana: Dat is precies waarom artsen nooit vervangen kunnen worden door machines (glimlacht). Jullie werken sinds vijf jaar nauw samen als dermatoloog en reumatoloog.
Dr. Di Romana: Hoewel we tegenwoordig over de meest geavanceerde behandelingen beschikken, worden we soms nog steeds geconfronteerd met overtuigingen van 15 jaar geleden. Het gebeurt dat we patiënten krijgen die zich in tranen afvragen waarom ze tot nu toe niet beter werden behandeld. Ik wil dan ook graag benadrukken hoe belangrijk de vertrouwensrelatie tussen de patiënt en zijn arts is. In feite is het een pact. De patiënt moet durven te zeggen dat een behandeling niet werkt of niet goed voor hem is. Maar hij moet zich ook verantwoordelijk voelen en zich inzetten. Daarmee bedoel ik dat hij bereid moet zijn om zijn levensstijl aan te passen, als dat nodig is. Een succesvolle aanpak berust op drie pijlers: de arts, met zijn luisterend oor en zijn aanpassingsvermogen, de patiënt, zijn betrokkenheid en zijn motivatie en tot slot de behandeling. Dit trio maakt het mogelijk om tot een betere levenskwaliteit te komen en een normaal leven te leiden, ondanks de chronische ontstekingsziekte.
Dr. Lam: Dat geeft heel veel voldoening en is een van de redenen waarom ik me heb gespecialiseerd in de behandeling van psoriasis. Als je vaststelt dat de huid van een patiënt opnieuw gaaf is, dat hij opnieuw kan sporten, op vakantie kan gaan zonder zich zorgen te maken over zijn kleding, naar het zwembad gaan, iemand leren kennen… kortom de vicieuze cirkel doorbreken en psoriasis vergeten. Uiteraard op voorwaarde dat hij zijn behandeling zorgvuldig volgt.
Pso & seksualiteit
Een dubbelgesprek over het Pso-behandelpad
Pso en een holistische benadering